Oroszországban a gazdasági válság csodálatos gyógyulásokhoz, a főzőtanfolyamok fellendüléséhez és a szórakoztató irodalom iránti kereslet növekedéséhez is vezetett, de az ismert hatásai is mutatkoznak: drága butikok zárnak be, és a híresen gazdag emberek közül többen véget vetettek életüknek.

A csodálatos gyógyulásokról egy pszichológus számolt be a Komszomolszkaja Pravda című lap hétvégi számában: egyik vásárlási szenvedélyben szenvedő betege elvesztette állását, s amióta az egyébként rendkívül jól kereső férj jövedelméből élnek, a beteg már nem vásárol, csak az elbocsátás miatti depressziótól szenved. Egy üzletember, aki eddig irtózott a repüléstől, s mindig helyettesét küldte maga helyett, most panaszmentesen röpköd a távoli városokban élő üzletfelekhez. A szakértők szerint a komolyabb gondok, mint az elbocsátástól, vagy az elszegényedéstől való félelem háttérbe szorítják a kevésbé komoly panaszokat.

Ugyancsak a Komszomolszkaja Pravda írta meg, hogy egyre több dúsgazdag feleség bocsátja el a szakácsokat és részben a gyerekek angol nevelőnőit is -, de mivel a hölgyek rég elfelejtettek háztartást vezetni, főzőtanfolyamokra iratkoznak be. Így az utóbbiak fellendültek és megdrágultak az utóbbi időben. Általában is nő azonban az érdeklődés a felnőtteknek szóló, különféle tanfolyamok iránt.

A tősgyökeres moszkvaiak szerint a válság okozta viszonylagos pénztelenség visszahozza a régi szép időket: az emberek újra felfedezik a barátságokat, az együtt töltött idő - a Szovjetunió széthullása óta a divatból kiment "konyhai beszélgetések" - értékét.

A kiadók már rettegnek, de a világ legtöbbet olvasó országának tartott Oroszországban az egyáltalán nem olcsó könyvek iránti kereslet még nem csökkent. A szakemberek azonban készülnek a még rosszabb időkre, s kutatják, mire lesz később is igény: az irodalom és a kiadók világa itt is egyre jobban közeledik az üzlethez, és távolodik a művészettől. Úgy vélik azonban, a jó, és főleg a derűlátást sugárzó, pihentető irodalom ezután is kelendő lesz.

A válság nyomán persze egyre több luxusbutik zár be, vagy költözik ki a legelőkelőbb utcákból. A moszkvai Tverszakajáról - az egykori Gorkij utcáról - nyíló, előkelő Kuznyeckij Moszt utcában egyre több üzlet zár be, másoknál pedig nagyarányú leértékelések vannak. Egy-egy ilyen boltban egy viszonylag vonzó díszítésű kerámia hamutartó is belekerül 30-40 ezer, egy cseh iparművészeti üvegváza 360-400 ezer, egy pár divatos, márkás cipő 120-130 ezer, egy női retikül, vagy egy szép estélyi felsőrész 360-400 ezer forintnak megfelelő összegbe. Az 50-90 ezer forintos cipőket kínáló a cipőbolt-láncnál azonban még ma sem árt azonnal megvenni, ha valami megtetszik, mert másnapra már elkel.

Az utóbbi hónapokban szaporodnak az öngyilkosságok. Eddig öt neves üzletember vetett véget életének a pénzügyi problémák miatt: főbe lőtte magát többek között egy jegyértékesítő konszern feje, egy szentpétervári gyógyszer-kereskedelmi cég és patikalánc tulajdonosa és a GAZ autógyár személyzeti főnöke, akinek hivatalosan 1200 embert kellett elbocsátania. (MTI)