A Szerelmesek napján jutottak el az olasz rendőrök egy régóta keresett maffiózóhoz, akit azután el is fogtak - közölte a calabriai rendőrség szóvivője hétfőn. A tavaly júliusa óta menekülő, bujkáló 39 éves Paolo Latellához akaratlanul vezette el a rendőröket a felesége, aki nem bírt ellenállni a Valentin-napnak, és találkozott a férfival.



"Követtük az asszonyt február 13-án este, majd vártunk, végül hétfő hajnalban lecsaptunk" - mondta az AFP-nek a calabriai rendőrség szóvivője. Latella mit sem sejtő felesége egészen a rejtekig vitte el a rendőröket. A férfi és egy másik régóta keresett bandatag egy házban húzta meg magát Melio di Porto Salvo városában - közölte a rendőrség. Paolo Latella a rendőrség szerint a calabriai maffia, a 'Ndrangheta egyik magas rangú tagja.

A hatóságok sokáig nem vették komolyan a 'Ndranghetát, "uzsonnaszatyros" maffiának is nevezték. Először az a Giovanni Falcone bíró hívta fel a figyelmet fontosságukra, akit utóbb a szicíliai maffia gyilkolt meg feleségével és testőreivel együtt.

A calabriai maffia kapcsolatot tart fenn a Cosa Nostrával, a nápolyi Camorrával, a kolumbiai kartellel és az orosz maffiával. Benne vannak a drogkereskedelemben, a fegyverkereskedelemben, foglalkoznak emberrablással, zsarolással, lopással, hamisítással, prostitúcióval, építkezési szerződéssel, szerencsejátékkal. Az emberrablásokat és építkezési szerződések lefölözését csak otthon űzik, a többit külföldön is. Újabban a pénzmosásba, gyémántcsempészetbe és a radioaktív anyagok csempészésébe is belekezdtek. Tőkeinjekciókat adnak törvényes vállalkozások megalapulásához, megkaparintásához. Jelen vannak Kanadában, USA-ban, Ausztráliában, Németországban. Fő hatalmi bázisuk manapság az észak-amerikai Kanada, azon belül is Nagy-Toronto. Oroszországban a többi között acélgyár és olajfinomító társulás is a kezükön van szakértők szerint.

Egy 1994-es adat szerint 150 család, illetve 6000 tag alkotja Ndranghetát, és természetesen a családok tagjai mind rokonai egymásnak. Az Eurispes nevű intézet becslése szerint a 'Ndrangheta 2007-ben 44 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, és ez az összeg az olasz GDP 2.9 százalékának felel meg. A 'Ndranghetára akkor figyeltek fel legutóbb, amikor egy leszámolás során kivégezték bérgyilkosok a Pelle-Vottari-klán hat tagját 2007. augusztusában Duisburgban. A német rendőrök két kocsiban találták meg a holttesteket egy pizzériánál.