Nemcsak az embereknél vannak transzvesztiták, hanem az állatok között is. Dél-afrikai és ausztrál tudósok felfedezték, hogy egy Dél-Afrikában honos gyíkfajta fiatal hímjei nősténynek tettetik magukat. A nőstényt játszó hímek ezzel elérik, hogy békén hagyják őket macsósabb idősebb vetélytársak, és közben ők maguk még hozzá is férhetnek a nőstényekhez, amit másképpen nem tudnának elérni.

A fiatal hím nem ölti magára azt az extravagáns színt, mely az érett hímekre jellemző. Csak akkor színeződik el férfiasan, amikor már képes is fizikailag megvédeni magát az öregebb hímekkel szemben, akik üldözik és megmarják a fiatalabbakat. Ugyanúgy, ahogy a transzvesztita férfiakat is sokszor elárulja a nagy kezük vagy az ádámcsutkájuk, a gyíkoknál sem mindig sikerül a trükk. A domináns hímek érzékeny nyelvükkel ki tudják szagolni a magukat nősténynek álcázók hím nemi hormonjait. Éppen ezért a nőstényt játszó fiatal hímeknek idejében el kell menekülniük a megtévesztett domináns hím elől, aki mint nőstényhez próbál közeledni hozzájuk.

A felfedezésről a kutatók a Proceedings of the Royal Societyben, a brit tudományos akadémia hivatalos folyóiratának legújabb számában közöltek tanulmányt. (FH)

000T TRHkg2159876