horoszkóp
2009.03.06. 16:26

Bemutatták a Szerepváltozások 2009 - Jelentés a nők és férfiak helyzetéről című tanulmánykötetet pénteken Budapesten, a Március a nőké! rendezvénysorozat nyitóeseményén - írja az MTI. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Március a nőké! című, a nők társadalmi helyzetéről szóló rendezvénysorozatát Korózs Lajos, a tárca államtitkára nyitotta meg. Elmondta, hogy a Társadalomkutatási Zrt. (Tárki) és a minisztérium közös kiadásában megjelenő kötet az Európai Bizottság 2006 és 2010 közötti időszakra szóló, a nemek egyenlőségével kapcsolatos akciótervében felvázolt hat fontos területet tekinti át Magyarországon. Ezek között szerepel a nők és férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlenségének megteremtése, a szakmai és a magánélet összeegyeztetése, a két nem egyenlő arányú képviselete a döntéshozatalban, a nemi bűncselekmények valamennyi formájának felszámolása, a nemekhez kötődő sztereotípiák leküzdése, valamint a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.

Az államtitkár közölte, ezekben a témákban civil szervezetekkel közösen végeznek kutatásokat, tankönyveket, oktatófilmeket adnak ki, felméréseket végeznek. A tanulmánykötet-sorozat most megjelent ötödik kiadványa is ennek az együttműködésnek a keretében született meg. A kötet kiegészül a nemek közötti esélyegyenlőség témakörében 2005 és 2008 között megjelent magyar vonatkozású publikációkat tartalmazó bibliográfiával, valamint a Tárki női adattára által karbantartott kutatói regiszterrel, amely a téma több mint százhetven szakértőjének, kutatójának elérhetőségét tartalmazza.

Még három rendezvény lesz a Március a nőké!-sorozatban. Március 13-án Dombóváron, 20-án Egerben lesz konferencia, 24-én pedig Budapesten felolvasásokkal zárul az eseménysorozat.