Kétéltű- és hüllőmentő akciót indított a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Mórahalom melletti Nagyszéksóstónál; az önkéntesek terelőkerítések és csapdák segítségével igyekeznek megvédeni az úton keresztül szaporodóhelyükre igyekvő védett állatokat.

 

A viszonylag sekély, néhol nádassal borított Nagyszéksóstó télen teljesen befagy, ezért a benne élő kétéltűek és hüllők a Röszke és Mórahalom közötti út túlsó, szárazabb oldalán az aljnövényzetben megbújva vészelik át a hidegebb időt - mondta a Csemete Egyesület irodavezetője. Az állatok a szaporodási és a telelőhely között vándorolva évente két alkalommal haladnak át nagy számban a közúton. A tavaly végezett felmérés szerint csaknem ezer védett állatot gázoltak el az autók, amikor azok a jó idő beköszöntével az úton igyekeztek visszatérni a tóba vagy ősszel a telelőhelyükre tartottak. Mivel Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, jelentős természeti érték esett itt áldozatul a forgalomnak - mondta a természetvédelmi szakember.

A Csongrád megyei tó környékén legnagyobb számban vöröshasú unkák, kacagó vagy tavi békák, leveli békák, a hüllők közül pedig vízisiklók és különböző teknősfajok fordulnak elő. Az egyesület aktivistái, középiskolások és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az út mentén 600 méter hosszan terelőkerítéseket építettek föl, amelyek megakadályozzák, hogy az állatok az útra menjenek. A kéthetes vándorlási időszakban csapdába eső állatokat naponta két-három alkalommal kézi erővel juttatják majd át az út biztonságos oldalára. Az aktivisták a békakerítés felépítése mellett tájékoztató és közúti jelzőtáblákat is kihelyeztek, hogy fölhívják az autósok figyelmét a védett állatokra.