"Verona világszerte a szerelem városaként ismert. Örökségünk ez a ragyogó hírnév és élni is akarunk vele" - jelentette ki pénteken Daniele Polato városi hivatalnok, aki azt javasolta a városvezetésnek, legyen esküvői helyszín a veronai szerelmesek révén elhíresült erkély. A XIV. századi Casa di Giulietta (Júlia háza) a város idegenforgalmának egyik legvonzóbb helyszíne, évente 1,2 millió turista zarándokol el hozzá. Az épület a Capello családé volt, akiket a hagyomány a Shakespeare-mű Capuletjeivel azonosított. Az ötlet annak az átfogó kampánynak a része, amellyel Verona erősíteni akarja a William Shakespeare drámája nyomán róla kialakult "romantikus város"-képet.

Az elképzelések szerint - a bürokrácia malmainak fürgeségétől függően - talán már áprilistól fogadhatnák a házasulandókat, akik nemcsak a város szívében fekvő Capulet-házban mondhatnák ki a boldogító igent, hanem akár éppenséggel Júlia erkélye alatt is, ahol Rómeó vallott szerelmet imádottjának.

A romantikus szertartásnak azonban meg is kérik az árát. A veronaiak életét 600 euróért (178 ezer forint) kötik majd össze a patinás falak között, míg az Európai Unión kívüliek, akik nem élnek a városban, ezer eurót (csaknem 300 ezer forint) is fizethetnek.