A japánok közül sokan a vaktában összehozott csoportos randikon, főzőtanfolyamokon remélik megtalálni életük párját. A "gokon", vagyis a tervezett találkozó annyiba kerül, mint egy éttermi vacsora, és mostanában az egyik legelterjedtebb módszer az életre szóló pár kiválasztására a japán fiatalok körében.

A múlt évben több-kevesebb sikerrel hatezren vettek részt az R-s Kitchen párközvetítő cég által Tokióban és Jokohamában tartott népszerű kurzusokon, amelyekre ezért nehéz bejutni. "Kell valami, ami megkönnyíti a társalgást és aztán a másik megismerését" - mondta el az EFE hírügynökségnek Ahiko Sinobu, a cég főzőösszejöveteleinek szervezője. Arról is beszámolt, hogy a 25-45 év közötti korosztály számára a két város hét különböző helyszínén szerveznek ilyen találkozókat, és azok kerülnek "párba", akik ugyanazt a menüt szeretnék megtanulni.

A tanfolyamon a pár megtalálásában az a könyv is segít, amely egy évvel ezelőtt jelent meg, és arra biztatja a japán férfiakat, aktívan keressék a párjukat, a nőket pedig arra, hagyjanak fel a hagyományosan nekik tulajdonított magatartásformákkal, az alávetett és szerény nő szerepével. A főzőtanfolyam a férfiak számára jó alkalom, hogy leküzdjék félénkségüket és lustaságukat. (MTI)