Az élsportolók után egy népszerű televíziós műsorvezető is akad már a nagy szegénység és háborús állapotok miatt külföldre szökött afgán sztárok között. Daúd Szediki, az American Idol-stílusú Afgánsztár énekes tehetségkutató műsorvezetője januárban maradt Amerikában. Az utahi Sundance Filmfesztiválra repült ki egy filmmel, amelynek főszerepét alakította. A produkció olyan sikeres lett, hogy közönségdíjat kapott a világ dokumentum kategóriában. Szediki pedig nem tért haza.

Tavaly nyáron a pekingi olimpiára készülő egyetlen afgán sportolónő, a 19 éves Mehboba Ahdzsar döntött az emigráció mellett: egy olasz edzőtáborból megszökve Norvégiába kért politikai menedékjogot. Idén februárban pedig a junior futballválogatott három kamasz játékosának és edzőjüknek veszett nyoma Európában.

Az afgánok évek óta szökdösnek át illegálisan a határon, hogy munkát keressenek a szomszédos Iránban vagy Pakisztánban, ahol a fizetések sokszorosan meghaladják az elszegényedett Afganisztán kínálta béreket. Mások a véget nem érő háborús állapotok elől menekülnek külföldre. "Mindenki tudja, miért szöknek el - más országban akarnak állampolgárságot szerezni. Először is, itt vannak a gazdasági gondok, aztán a harminc évig tartó háború következményei" - magyarázta a helyzetet Szajed Mahmúd Zia Dasti, az Afgán Olimpiai Bizottság elnökhelyettese. "Segíteni akarnak a családjuknak. Nehéz ennek gátat vetni" - tette hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének tavaly decemberi tanulmánya úgy értékelte, hogy az általános szegénység és az évi mindössze 800 dollár (180 ezer forint) körüli átlagbér kényszeríti a munkakeresőket Iránba, ahol négyszer többet kaphatnak. A külföldön dolgozók a becslések alapján évi 500 millió dollárt (111 milliárd forint) küldenek haza szeretteiknek, ami eléri az ország nemzeti össztermékének 6 százalékát.