Egy most 93 éves japán férfi túlélte a második világháborúban Japánra dobott mindkét atombomba pusztítását. Ő az egyetlen ember a világon, akinek két atomcsapást is sikerült élve megúsznia - jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség. A japán Nagasaki város önkormányzata a héten ismerte el hivatalosan, hogy a 93 éves Jamagucsi Cutomu túlélte a Hirosimára, és a Nagaszakira dobott atombomba pusztítását is. Az önkormányzat közlése szerint ez az első eset, hogy kétszeres túlélő neve került fel az atomcsapást túlélt emberek listájára.

A Nagaszakiban élt Jamagucsi üzleti úton volt Hirosimában 1945 augusztus hatodikán, amikor az Egyesült Államok atombombát dobott a városra. A férfi a robbanás középpontjától három kilométernyire volt. A felső testén égési sérüléseket szerzett férfit sugárzás is érte, amikor vonatra szállt, hogy hazamenjen Nagaszakiba. Jamagucsi egy nappal az ottani atomcsapás előtt ért haza, és szintén három kilométernyire volt a robbanás középpontjától.

Egy hivatalosan elismert túlélő kártérítésekre jogosult, többek között havi juttatásokra, ingyenes orvosi kezelésekre, és a temetésük költségét is az állam állja. Az önkormányzat közölte, hogy Jamagucsi juttatásai nem növekednek az újabb hivatalos elismeréssel. (FH)