Tízből hét amerikainak kellene csökkentenie sófogyasztását, de nagyon kevésen teszik meg a Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC) csütörtökön nyilvánosságra hozott legújabb tanulmánya szerint. Megközelítőleg 145 millió amerikai lakos érzékenyebb az átlagnál a sóra: ebbe a körbe beletartoznak a magas vérnyomásúak, az afro-amerikaiak és a 40 év felettiek. Nekik a napi megengedett mennyiség kétharmad teáskanálnyi lenne, de tízből csak egy ember fogja vissza erre a szintre a fogyasztását. A nátrium a sóval kerül az emberi szervezetbe, és elengedhetetlen szerepet játszik a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában. Túlzott mennyiségben azonban növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ami szívpanaszokhoz és szívinfarktushoz is vezethet.

Az USA-ban a bekerülő só 80 százaléka a sok csomagolt és feldolgozott élelemből és az éttermekben elfogyasztott ételből származik. Az Amerikai Szív Társaság és több tucat egyéb szervezet megpróbálja meggyőzni az élelmiszergyártókat és a kínai éttermeket, hogy a következő tíz évben több mint ötven százalékkal csökkentsék termékeik sótartalmát. Sonia Angell, New York állam egészségügyi minisztériumának képviselője szerint a mostani tanulmány értékes információkkal szolgál: kiderül, hogy mind az egészséges, mind a veszélyeztetettebb csoportba tartozó emberek - a lakosság 69 százaléka - a megengedett sómennyiség közel kétszeresét veszik magukhoz naponta. Az egészséges mennyiség 1500 milligramm lenne - adta hírül a MTI.