A nők esendőbbek a dohányfüst káros hatásaival szemben, amiben anatómiai és hormonális hatások játszhatnak szerepet - állapították meg amerikai kutatók. A dohányzó nőknél korábban jelentkezik tüdőkárosodás, mint a férfiaknál, ráadásul kevesebb cigaretta vált ki ugyanolyan mértékű negatív hatást. Inga-Cecilie Soerheim hétfőn ismertette kutatási eredményeiket az Amerikai Mellkas Társaság San Diegó-i konferenciáján - adta hírül az MTI.

Soerheim kutatócsoportja Norvégiában vizsgált 954 krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élő embert. A betegségnél - amely világszerte mintegy 210 millió embert érint - a légutak beszűkülnek, a tüdő teljesítménye jelentősen leromlik. Sokszor a COPD a páciens halálával végződik. A tanulmányban résztvevők mindegyike aktív vagy korábbi dohányos volt, 60 százalékuk férfi, 40 százalékuk nő. A teljes átlagot tekintve a két csoportban hasonló tüdőkárosodásokat találtak. A 60 évnél fiatalabbak és az enyhébb dohányosok között azonban a nőknél súlyosabb betegséget és rosszabb tüdőfunkciót állapítottak meg a kutatók, mint a férfiaknál.
A keveset dohányzó, naponta pár szál cigarettát elszívó nők felénél is súlyos COPD-t talált Soerheim csapata. Az Egyesült Államokban a COPD mintegy 12 millió embert érint, a negyedik vezető halálok.

Winona Ryder így nyomja a vásznon: