Kanada főkormányzója felvágta egy számára lebunkózott fóka hasát, kimetszette és megette az állat szívét, hogy ezzel mutassa ki szolidaritását a fókavadász eszkimókkal - írta a keddi kanadai sajtó.

Michaelle Jean, aki főkormányzóként a brit uralkodót képviseli Kanadában, sarkköri látogatásának első állomásán, Nunavutban részt vett az eszkimók egy ünnepségén. A helyi sajtó beszámolója szerint a főkormányzó-asszony letérdelt egy frissen leölt fóka teteme mellé, majd egy hagyományos eszkimó késsel felvágta az állatot, hogy a húsából egyen - szintén a rítusnak megfelelően. Ekkor a helyiekhez fordulva megkérdezte: "Nem próbálhatnám meg a szívét?" Amikor az eszkimók bólintottak, kivágta a fóka szívét és megette. Utána azt mondta, "olyan volt, mint a szusi".

Miközben véres ujjait egy kendőbe törölte, a hivatalos úton lévő főkormányzó elmondta: ezzel a gesztussal akarta kifejezni szolidaritását a fókavadász eszkimók iránt, akiket "megölhet" az, hogy az Európai Unió 2010-től kezdve tilalmat mondott ki minden fóka-termékre, amely Kanadából származik. A kanadai kormány fenntartja, hogy a hagyományos fókavadászat "létfontosságú" több mint hatezer eszkimó család számára, mert ez biztosítja jövedelmüknek több mint egyharmadát. Ottawa idén 338 ezer fóka elejtését engedélyezte az eszkimók számára, hangsúlyozva, hogy mindez nem veszélyezteti az állatfaj fennmaradását. (FH)