Hollywoodi film lesz annak az amerikai hajóskapitánynak a történetéből, aki a szomáliai kalózok fogságában volt a múlt hónapban - írta az AFP nyomán a Független Hírügynökség. "Rabul ejtett minket ez a kivételes és fordulatos történet a bátorságról és a hősiességről" - mondta a jogokat megvásárló Columbia Pictures egyik vezetője.

A rendezőt és a forgatókönyvírót egyelőre nem nevezték meg. Richard Philips kapitányt hősként ünneplik az Egyesült Államokban. Az általa vezetett hajóra, a Maersk Alabama nevű, dán tulajdonú, amerikai legénységgel közlekedő járműre még áprilisban támadtak kalózok az Ádeni-öbölben. A legénység megmenekült, de a banditák túszként magukkal vitték a hajó kapitányát. Richard Phillips fogsága alatt megpróbált úszva elmenekülni: vízbe vetette magát, hogy eljusson a közelben horgonyzó USS Bainbridge nevű amerikai hadihajóhoz, a kalózok azonban elfogták. Váltságdíjat és szabad elvonulást követeltek a kapitányért cserébe.

Egyes hírek szerint kétmillió dollárt kértek a kalózok. Végül az amerikai haditengerészet egyik elitalakulata szabadította ki Phillipset. Az akcióban három kalózt megöltek, egy negyediket elfogtak, őt bíróság elé állítják.