Szerelmes dalokat hallgatnak a krokodilok

2009.06.09. 09:58
Egy romantikus dal első taktusainak hallatán elérzékenyülnek az állatok, amitől jobb lesz nekik a fogságban.

A krokodilok szeretik a szerelmes dalokat, bár vad külsejük alapján ezt nem feltételeznénk. Kiderült hogy ezek a 200 millió éve a Földön élő hüllők, akik túlélték a dinoszauruszok tömeges kipusztulását, egy romantikus dal első taktusainak hallatán elérzékenyülnek, adta hírül az MTI. Legalábbis ezt látni a Ho Si Minh-városi Hoaca gazdaságában nevelt kétezer példányon, amelyeknek egyenesen földbe gyökerezik a lábuk, ha felhangzik egy édeskés dallam. A krokodilok érzelmességét megszelídítésükre használják a gazdaságban. A muzsikán nevelkedő állatok nem küzdenek egymással, és táskák, cipők meg övek készítésére szánt értékes bőrük így nem sérül meg.

"Ahogy feltesszük a zenét, mindegyikük a hangszóró felé fordul, és aztán nyugodtabban viselkednek. Szerintünk a stresszmentes élet javítja a húsuk és a bőrük minőségét" - mondta Ton That Hung, a tenyésztelep tulajdonosa, az ötlet gazdája. A telepen a krokodilok csontját is felhasználják, amelyből a hagyományos vietnámi orvoslás csontritkulás elleni szereket készít. De úgy tartják, hogy a krokodilnak minden része hasznos, ezért még az állat szemét is megeszik. Van, aki szerint az javítja a látást, még a víz alatti látást is - mondta el Hung.

A telep tulajdonosa négy évvel ezelőtt kezdett kísérletezni a zenével. Azt olvasta, hogy a módszert először egy francia katona alkalmazta a 19. század végén, amikor hajón krokodilokat szállított a Mekong folyón. A katona harmonikázott a krokodiloknak, hogy az izgatott állatokat próbálja megnyugtatni.

A hangszórók az egész telepen fel vannak szerelve, és a romantikus dallamokat reggel nyolctól délig, a halból és nyers húsból álló ebédig sugározzák a krokodiloknak. A dalok egy ismert vietnámi zeneszerzőtől származnak, és a krokodilok látható élvezettel hallgatják az egyre bővülő repertoár megnyugtató hangjait. A tulajdonos meg van győződve arról, hogy a krokodiloknak a zenével könnyebb elviselniük a fogság kellemetlenségeit.