II. Erzsébet brit uralkodó engedélyezte, hogy veteményezzenek a Buckingham-palotához tartozó zöldben - közölték királynőhöz közeli források vasárnap. Erre utoljára a második világháborúban került sor. Nem gazdasági okok kényszerítik a királyi családot most sem a zöldségtermesztésre, sokkal inkább a kihalóban lévő fajták megmentését tekintik szívügyüknek.

A királyi kertészek hat héttel ezelőtt kezdték a munkát: paradicsomot, futóbabot, hagymát, póréhagymát és sárgarépát termesztenek, melyekből már a londoni palota konyhájára is került. A tízszer négyméteres területen nem használnak vegyszereket.

Utoljára a második világháború idején növesztettek zöldséget a Buckinghamben: az akkori nehéz gazdasági körülmények között a királyi család jó példával akart elöljárni. Ezúttal nem a szükség, hanem az adta az ötletet, hogy megőrizzék a kihalóban lévő zöldségféléket. A királyi főkertész-helyettes szerint ez hagyományőrzés, a gyökerekhez való ragaszkodás egy formája is.

A brit uralkodón kívül az amerikai first lady, Michelle Obama is létrehozott egy biokertészetet a Fehér Ház udvarán. Obamáné még márciusban kezdte el a száz négyzetméteres kert beültetését egy csapat iskolásgyerek társaságában, ő maga is ásót ragadott, és azt ígérte: két lányát, a tízéves Maliát és a hétéves Sashát is rászoktatja a kerti munkára.