Szabadon távozhatott keddi tárgyalása után egy kínai pincérnő, aki májusban megölt egy tisztségviselőt, aki meg akarta őt erőszakolni. A 21 éves nő esetét felkapták a kínai internetezők, akik hősnőként tekintenek rá, és széles körben tiltakoztak elítélése ellen. Szabadon engedését sokan az internetes kampány sikereként élik meg.

A kínai hatóságok először emberölésként kezelték a 21 éves Teng Jü-csiao ügyét, aki májusban szúrt halálra egy helyi tisztségviselőt a Kína közepén lévő Hupej tartományban. Az internetes felzúdulás hatására később szándékos testi sértésre változtatták az ellene felhozott vádat. A kínai médiában megjelent beszámolók szerint a nőre két tisztségviselő támadt Patung város egyik szállodájában "különleges szolgáltatást" követelve tőle. Teng hiába próbált elmenekülni az őt lökdöső férfiak elől, így táskájából előhúzott egy gyümölcsvágó kést, és többször megszúrta támadóit, akik közül az egyikük később belehalt sebesülésibe.

A nő esetével széles körben foglalkoztak a kínai internetes fórumokon, és sokak szemében Teng hőssé, ügye pedig a társadalmi igazságtalanság jelképévé vált.

Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis sokan attól tartottak, hogy az igazságszolgáltatás a tisztségviselők védelmével lesz elfoglalva, és nem veszik figyelembe az erőszakra tett kísérletet, és gyilkosságért halálra ítélik a nőt.

Patung város bírósága azonban egy rövid tárgyalás után szabadon engedte a pincérnőt, bár bűnösnek találták testi sértés vádjában. A bíróság azért nem büntette Tenget, mert önvédelemből támadt, önként jelentkezett a rendőrségen, és az érintett tisztségviselők "nagy hibát követtek el" - közölte egy neve elhallgatását kérő helyi bíró az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Egy emberi jogokkal foglalkozó pekingi ügyvéd az AFP-nek kijelentette, hogy Tenget nem engedték volna szabadon, ha nincsen a vele foglalkozó internetes kampány. "Az internetes közvélemény erős hatása egyértelmű, és könnyen látható" - közölte Csang Tien-jung, aki szerint Teng a netes kampány nélkül súlyos büntetést kapott volna. (FH)