Szerelmeslemezt adott ki Gorbacsov

2009.06.16. 19:01 Módosítva: 2009.06.16. 19:13

Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető Andrej Makareviccsel, a Masina Vremenyi (Időgép) nevű, igen népszerű orosz rockegyüttes vezetőjével szerelmes dalokat vett lemezre. A lemezt a politikus tíz éve elhunyt feleségének, Raiszának szentelte, a Dalok Raiszának címet adta neki, s mint elmondta, felesége hét legkedvesebb románca szerepel rajta.

Gorbacsovról, aki bevezette a Szovjetuniót teljességgel megváltoztató glasznosztyot és a peresztrojkát - a nyíltságot és átalakítást - , köztudott, hogy tud énekelni. Ez már korábban kiderült, bár csak szűk körben: egy jótékonysági vacsorán mintegy 300 vendég előtt elénekelt egy románcot, amivel nagy szenzációt, sőt valóságos sokkot okozott. Egy szem- és fültanú elmondta: Gorbacsov remek, telt és bársonyos énekhanggal bír és tud énekelni.

Mihail Gorbacsovnak már van egy Grammyje: a tekintélyes zenei díjat Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus meséje prózai szövegrészeinek felolvasásáért ítélték oda neki. A most felvett lemezből egyetlen darab sem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem kizárólag jótékony célú adomány fejében kapható. Londonban már gazdára is talált az első példány egy árverés keretében, s a bevételt a Raisza Makszimovna Gorbacsováról elnevezett alapítványnak utalták át, amely rákos gyerekek gyógyítását támogatja és egy erre szakosodott hematológiai kórházat is épített. (MTI)