Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Sas Józsefet, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját. A büntetést adócsalásért kapta, az ítélet már jogerős.

Sas Józsefet a Fejér Megyei Bíróság 2008 márciusában 1 év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte első fokon. A vád szerint az ismert művész az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején több tízmilió forint jövedelmét nem vallotta be. Sas József mindvégig tagadta bűnösségét, arra hivatkozott, hogy nem tudott a vádban szereplő adófizetési kötelezettségéről, és amint azt megtudta, önrevízió keretében megfizette adótartozását. A művész pénzügyeit a per elsőrendű vádlottja, egy pénzügyi cég vezetője intézte, Sas József - úgymond - azt hitte, ez a cég már megfizette az adót a bevételek után.

Czine Ágnes bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 3 igazságügyi szakértőt és 2 APEH-vezetőt is meghallgatott az ügyben. A bíró hangsúlyozta, Sas Józsefnek tudnia kellett, hogy a bevétel 90 százaléka, amit átvett az ügyeit intéző vádlott-társától, nem lehetett adózott jövedelem. A bíróság szerint a cél az adójogszabályok kijátszása volt. Az Ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a két vádlott büntetlen előéletét, életkorát és egészségi állapotát, súlyosító körülményként vette viszont figyelembe a hosszú ideig, évekig tartó elkövetést - írja a Független Hírügynökség.

Csomós Miklós, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke szerint Sas Józsefnek távoznia kellene a Mikroszkóp Színpad igazgatói posztjáról. Csomós az MTI-nek azt is kifejtette, azoknak is le kellene mondaniuk, akik az évek óta folyó eljárás ellenére Kossuth-díjra jelölték Sast. Horváth Csaba humánpolitikai főpolgármester-helyettes szerint is lépni kell az ügyben, de Sas úgyis tudja a dolgát.