Trakr, a német juhász mentőkutya volt az, aki megtalálta a 2001. szeptember 11. utolsó túlélőjét a romok alatt. A mentőkutya gazdája, James Symington nyugalmazott kanadai rendőrtiszt a terrortámadásról értesülve Halifaxból azonnal New Yorkba indult, és napokig szinte megállás nélkül dolgozott a helyszínen Trakrrel, helytállásukért ki is tüntették őket. Bár Trakr 16 éves korában, idén áprilisban elhunyt, gazdájának most lett belőle öt: Symngton nyerte ugyanis a BioArts International nevű géntechnológiai cég tavalyi esszépályázatát, melyben a legjobb pályázó kedves állatának klónozása volt a fődíj.

Eredetileg ugyan csak egyetlen másolat létrehozása volt a cél, ám végül 5 utód is született Dél-Koreában, dr. Hwang Woo-Suk – a világ első klónozott kutyájának létrehozója – laboratóriumában a Sooam Biotech Kutatóközpontban. Az első kiskutya tavaly decemberben, az utolsó idén áprilisban született meg, Symington június 14-én találkozhatott először elhunyt kutyája genetikailag azonos kölykeivel.

„Teljesen ugyanolyanok, a legkisebb részletekig bezárólag” – mesélte a meghatott tulajdonos az NBC dokumentumfilmjében. „Nagyon kevés kutya születik ilyen kivételes képességekkel, és Trakr volt az egyikük”. A férfi úgy tervezi, ha a kiskutyák örökölték Trakr mentőkutyai képességeit, belőlük is mentőkutyát képez majd.