Mini "atomerőművet" épített két hatéves fiú egy nyugat-németországi városban, különleges bevetésre késztetve ezzel a német rendőrséget és tűzszerészeket - közölték kedden a helyi hatóságok.

A kisiskolások Oelde városának egyik kertvárosában, egy számítógép gépházából rakták össze a "minireaktort", aminek oldalára egy, az internetről kinyomtatott, radioaktív sugárzásra figyelmeztető matricát ragasztottak. A gyerekek rövid időre félbeszakították az építkezést, hogy további alapanyagokat hozzanak otthonról, ám mire visszatértek a művükhöz, az utcaszakaszt kordon mögé zárva találták. A helyszínre érkezett rendőrök és tűzszerészek teljesen lezárták a környéket, és megtiltották a lakóknak, hogy elhagyják otthonaikat, amíg a szakértők meg nem vizsgálják a radioaktív sugárzás mértékét.

A gyerekek közelben lakó szülei eközben úgy vélték, a rendőrség épp valamiféle gyakorlatot tart az utcán, egészen addig, amíg az élő közvetítés segítségével meg nem látták, milyen veszély elhárításán dolgoznak a hatóság emberei. A szülők ekkor azonnal kapcsolatba léptek a rendőrséggel, és biztosították őket arról, hogy hatéves gyermekeik nem tudnak működőképes nukleáris reaktort építeni a járdára.

Már csak kicsit kell várniuk: