Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tervei szerint jövő évtől 5-ről 10-re bővül a legjobb filmnek járó Oscar-díjért versengő művek listája, ami feltehetően növeli majd az esélyét a közönségkedvenceknek, a dokumentumfilmeknek, az animációs és az idegen nyelvű alkotásoknak - írta az MTI.

A döntéshozók remélik, hogy a jelöltek számának bővítésével nagyobb teret kapnak majd az értékes filmek, és a díjátadó gála nézettsége is nőni fog - közölte a szervezet elnöke, Sid Ganis. Mint hozzáfűzte, azért döntöttek így, mert az idei Oscar-gálán ötnél több film érdemelte volna meg, hogy induljon a szobrocskáért, köztük a kritikusok és a közönség közös kedvence, a Batman legújabb és talán legsötétebb kalandjait bemutató Sötét lovag, a másik sikeres szuperhős-film, a Vasember, a Wall-E című animációs film és egy komédia, a Trópusi vihar. Az igazgató szerint a közönségfilmek "beemelése" révén nagy valószínűséggel több ember lesz kíváncsi a díjátadóra, mint korábban.

A jelöltek számának növelése visszahozná az Oscar-díj kezdeti időszakát, amikor még általában 10 mű versenyzett a szobrocskáért. A húszas évek végétől 1943-ig tíz, esetenként még több filmet jelöltek a legfontosabb kategóriában; az utolsó ilyen népes mezőnyből nyertesként kikerülő alkotás Kertész Mihály Casablancája volt.