A nagyközönségnek is bemutatkozott a Thaiföldön született első pandabébi, írja az MTI. Az ország északi részén fekvő Csiangmai állatkert a hat hete világra jött kispanda bemutatására háromnapos ünnepséget rendezett.

Az egyelőre még névtelen pandabébi évekig tartó kísérletezés után született Kínától kölcsönkapott szülők kölykeként. Az állatgondozók mindent megtettek, hogy a 2003 óta az állatkertben élő óriáspandapárt, Lin Huit és Csuang Csuangot párzásra ösztönözzék - még jelképes esküvőt is tartottak nekik, sőt a hímnek párzó pandákról szóló pornóvideót vetítettek -, ám végül is mesterséges megtermékenyítésre kényszerültek.

A május 27-én született kicsi immár két kilós és negyven centis, és gyorsan nő, naponta 6-7 dekával gyarapodik a súlya. Ő az idei év első pandabébije a világon; a veszélyeztetett állatfaj ellései általában a júliustól szeptemberig tartó időszakra esnek.

A pandapárt Kína adta tíz év időtartamra kölcsön Thaiföldnek egy kutatási program részeként. A szerződés szerint a születendő bocsokat két éven belül Kínába kell szállítani, Szophon Damnui, az állatkert igazgatója azonban igyekszik majd alkudni.

Az első thaiföldi panda elnevezésére nyilvános pályázatot hirdettek, amelyre több mint félmillió javaslat érkezett; nevét a jövő hónapban választják ki a négy finalista közül.