Csütörtökön a L'Aquila közelében fekvő sátortáborok egyikében felbukkant George Clooney, aki a földrengés következtében otthontalanná váltakat látogatta meg, de a G8-csúcson Afrika érdekében is szót emelt.

Az Oscar-díjas színész helikopterrel landolt a tanácskozás helyszíne melletti Sant'Eusanio Forconese sátortáborában, ahol több tucatnyian ünnepelték és ölelgették. "Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a földrengés által ily mértékben sújtott környékek egyikére. Ha a jelenlétem felkelti a sajtó érdeklődését, annak csak örülök" - fogalmazott a híresség, akit Walter Veltroni, az olasz ellenzék egykori vezetője kísért.

A színész felkereste a súlyos károkat szenvedett Sant'Eusanio központját, és közben több tucatnyi autogramot osztott ki rajongóinak.

A sztár - aki már évek óta fellép a dárfúri konfliktus rendezéséért - ezúttal is nagyobb erőfeszítéseket követelt az afrikai szegénység leküzdésére a G8 országok vezetőitől. "Még nem tettek meg mindent, ami szükséges lenne" - mondta Clooney

A színész az egyik l'aquilai sátortáborban felavatott egy újonnan berendezett kulturális központot is, melyet az otthonukat vesztett lakosok számára hoztak létre. Az avatáson Betty Williams Nobel-békedíjas politikus, Bill Murray amerikai színész és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vett. (MTI)