Telt ház előtt adtak jótékonysági hangversenyt szombaton New Yorkban neves művészek Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök 91. születésnapja alkalmából, írja az MTI.

A Radio City Music Hall nagytermében tartott koncertet Gloria Glaynor nyitotta meg I will survive című dalával, a műsort a Happy Birthday zárta, Stevie Wonder előadásában. A koncerten fellépett Aretha Franklin, Queen Latifah, Josh Groben, Sipho Mabuse és a francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy, aki Dave Stewarttal duóban énekelt két dalt.

Bruni és az Eurythmics együttes alapítója Bob Dylan Blowin' int he Wind című dalát adta elő, melyet úgy konferált fel: egy másik híres aktivista dala. Carla Bruni-Sarkozynek ez volt az első nyilvános fellépése, mióta 2008 februárjában a francia elnök felesége lett. Nicolas Sarkozy magánlátogatás keretében kísérte el a koncerten fellépő feleségét.

Barack Obama amerikai elnök videoüzenetben kívánt boldog születésnapot Nelson Mandelának. "Élettörténete saját szavaival összegezhető: mindez lehetetlennek tűnik, amíg meg nem valósul. Élete arra tanít bennünket, hogy a lehetetlen megvalósítható" - mondta Obama.

A szombati Mandela-napi koncert az apartheid elleni harc hősének szentelt egyhetes ünnepségsorozat záró eseménye. A Nobel-békedíjas politikus megrendült egészsége miatt nem utazott New Yorkba, Johannesburgban ünnepelte születésnapját családja és barátai körében.

Az első feketebőrű dél-afrikai elnök politikai örökségének megőrzését célul kitűző Mandela Alapítvány az idén indította el a Mandela-napot, amely egybeesik július 18-val, a volt dél-afrikai elnök születésnapjával. Az alapítvány azt szeretné, hogy ezen a napon mindenki jelképesen 67 percet szenteljen jótékonyságnak. A 67-es szám arra utal, hogy Mandela 67 éven át küzdött az egyenlőségért Dél-Afrikában. A New York-i koncert bevételét az AIDS elleni küzdelemre fordítják.