Százhúsz órás közmunkára ítélték kedden a Harry Potter filmek egyik fiatal színészét, aki ellen marihuánatermesztés miatt indítottak eljárást Londonban. A 19 éves James Waylett filmben Crack-et, Harry Potter ellenfelének, Draco Malfoynak egyik segédjét játssza. Vele együtt perbe fogott barátját hat hétig tartó szabadságvesztésre ítélték, amelyet egy fiatalkorúaknak fenntartott börtönben kell letöltenie.

James Waylett ellen áprilisban vádat emeltek a hatóságok, miután London központjában őrizetbe vették egy barátjával, a 20 éves John Innis-szel. Hivatalos közlés szerint Innis fekete Audiját leállították a rendőrök, akik 20 csomag marihuánát és egy kést találtak az autóban, valamint további három csomag marihuánát Innis-nél. A rendőrök röviddel később házkutatást tartottak London északnyugati részén, Waylett anyjának kilburni otthonában, ahol tíz tő kendert találtak.

A 19 éves színész múlt hét csütörtökön bűnösnek vallotta magát bírósági meghallgatásán, amelyen Innis sem tagadott. Az ügyben döntő bíró elmondta, hogy figyelembe vette a színész beismerő vallomását, hogy együttműködött a rendőrséggel, valamint, "hogy jó jellemű ember". A bíró elfogadta azt is, hogy a fiúk csak kis mennyiségben termesztettettek marihuánát, és nem kereskedelmi célokból, bár "kifinomult módszereket alkalmaztak".

Innist a bíróság hat hétig tartó börtönre, és ötszáz fontos (150 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte. A Waylett elleni április vádemelés egyébként röviddel az után történt, hogy a fiú megjelent a hatodik Potter-film, a Harry Potter és a félvér herceg ünnepélyes, londoni bemutatóján. A Sun című brit bulvárlap szerint Waylett házi ültetvénye kétezer font értékű marihuána előállítására volt alkalmas. (FH)