A halála óta a tető alá hozott filmszerződéssel és a különböző reklám-megállapodásokkal száz millió dollárt "keresett" Michael Jackson; az örökség kezelői az év végéig további száz millióra számítanak. "Ez új rekord, amelyet egyhamar nem dönt meg senki" - idézte csütörtökön a The New York Times John Brancát, az elhunyt énekes ügyvédjét, hagyatékának egyik kezelőjét.

A pénz nagy részét a tartozások rendezésére fordítják, ugyanis a szupersztár több száz millió dolláros adósságot hagyott maga után. Az 50 százalékban a Jackson tulajdonában álló Beatles-gyűjtemény azonban elegendő lehet a tartozások rendezésére, annak ellenére, hogy az adósságról még mindig nincsenek pontos információk.

Branca és a hagyaték másik kezelője, John McClain zenei producer erre az évre további 50-100 millió dolláros bevétellel számol. A két megbízottnak az 1977-ben elhunyt Elvis Presley pénzügyi birodalmának példája lebeg a szeme előtt, a "király" vagyona még 2008-ban is 55 millió dollárral gyarapodott. "Ha valaki vet egy pillantást a Presley-örökségre, nálunk is jó esélyeket láthat" - mondta Branca.

A pop királyaként emlegetett Jackson mindenkori vagyonának 40 százaléka anyját, Katherine Jacksont és három gyermekét illeti. Húsz százalék jótékonysági célokat szolgál. A közelmúltban született bírósági döntés elutasította Katherine Jackson kérelmét a vagyon feletti rendelkezésre, a gyerekek felügyeleti jogát azonban rábízta. Michael Jackson lánya és két fia ugyan a nagyszülőknél él, de pénzügyi kérdésekben saját ügyvédjük lesz.