Egyre több dél-kínai állatkereskedésben bukkan fel az új hóbort, a tetovált hal. A különféle szimbólumokkal "feldíszített" élőlény egyesek szerint szerencsét hoz, mások szerint közönséges állatkínzás.

Az első tetovált halak 2005-ben bukkantak fel az állatkereskedésekben, de igazi népszerűségre csak az utóbbi egy-két évben tettek. A szecsuáni árusoknál - a virágoktól, a kínai betűkön át a szivárványokig - több fajta jelképpel is lehet találkozni, amelyek tulajdonosaiknak "szerencsét és boldogságot" hoznak.

Az egyik árus elmondta, lézert használnak a jelek megrajzolására. Míg egy átlagos papagájhal 10 jüanba (275 forint) kerül, addig egy tetováltért akár 25-öt (690 forint) is elkérhetnek. 120 jüanért (3300 forint) pedig már egész - négy példányból álló - kollekciót kap a vevő a "Jó sors", a "Szerencse", a "Hosszú élet" és a "Boldogság" szimbólumaival.

Az egyik csengtui piacon megkérdezett vevők egy része furcsának, míg mások közönséges állatkínzásnak nevezték a tetovált halak ötletét. A lap által megkérdezett halszakértő, Zhang Zhi-cheng elmondta: semmilyen tanulmány nem foglalkozott azzal, a tetoválás miként hat a halra, de szerinte biztosan nem tesz jót. "Felborítja a hal lelki egyensúlyát, és kárt okoz az állat elsősorban védelmi funkciót ellátó bőrének" - tette hozzá a szakember.