Az utcán ünnepeltek egy közép-olaszországi falu lakói szombat este, miután kiderült, hogy az egyik kocsmájukban adták fel azt a hattalálatos lottószelvényt, amelynek gazdája minden idők legnagyobb olaszországi nyereményét viheti haza. A csaknem negyvenmilliárd forintnyi jackpotért az elmúlt hetekben az olaszokon kívül a környező országok állampolgárai is versenybe szálltak - írta a Független Hírügynökség.

Az alig kétezer fős, toszkánai Bagnone faluban egyelőre nem tudják, ki volt az a szerencsés kezű, aki megnyerte az állami lottón január óta halmozódó nyereményt, egész pontosan 147 millió 807 ezer 299 eurót, azaz 39,66 milliárd forintot. Az viszont már most kiderült, hogy a falu egyik bárjában adták fel azt a szelvényt, ami a jövőben mentesíti az anyagi gondoktól kitöltője életét.

"Épp a Milan futballmeccsét néztük, amikor bejött valaki, és azt mondta, hogy mi nyertünk a SuperEnalottón" - mondta a bár tulajdonosa, Annamaria Ciampini az ANSA olasz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy azonnal átkapcsolták a televíziót, és kiderült: valóban bagnonei a nyertes. Mint mondta, az emberek ekkor pezsgővel kezdtek ünnepelni a bár előtti utcán.

A heti háromszori húzással működő olasz lottón utoljára január 31-én volt telitalálatos szelvény, a főnyeremény azóta halmozódott. A játékba az olaszokon kívül a környező országok lottóturistái is beszálltak, de kisebb olasz városok önkormányzatai is kitöltöttek egy-egy szelvényt, abban bízva, hogy a nyereménnyel kiegészíthetik költségvetésüket. Az elmúlt hetek lottóláza az Agipronews szerencsejáték-ügynökség szerint mintegy 980 millió euróval (263 milliárd forint) gazdagította az olasz költségvetést.

A hatalmas nyeremény egyébként nem csak Olaszországban döntött rekordot: egész Európában nem volt még rá példa, hogy ekkora összeget nyerjen egy játékos. A világrekordhoz azonban kevés volt: az amerikai MegaMillions nevű szerencsejáték nyertese 2007 márciusában 157,7 millió eurónyi dollárt (42,3 milliárd forint) vihetett haza.