Whoopi Goldberg amerikai színésznő videoüzenetben biztosította támogatásáról a szombaton megrendezésre kerülő 14. magyar melegfelvonulás, a Budapest Pride résztvevőit - adta hírül az MTI. A színésznő elmondta: évek óta figyelemmel kíséri a magyarországi felvonuláson történő erőszakos eseményeket, és fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a toleranciára.

Nagyon szereti Magyarországot, de legalább olyan elkötelezett híve az emberi jogoknak. "Hiszek abban, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és mégis mindannyian ugyanarra vágyunk: szabadságra, tiszteletre, szeretetre és békére" - üzent a résztvevőknek.

Szerinte a Budapest Pride felvonulói is ugyanazt a vágyat fejezik ki, mint akik Magyarország történelme során a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindenkinek kell egyetértenie a felvonulással, "de minden demokráciában élő magyar állampolgárnak egyet kell értenie az egymás elleni erőszak határozott elutasításával".

Elmondta: büszke azokra a homoszexuálisokra, leszbikusokra, bi- és transzszexuálisokra, akik nyíltan felvállalják az identitásukat. Szerinte ezek az emberek megérdemlik az egyenlő jogokat, a kormány és a karhatalmi erők támogatását és védelmét, de legfőképp egy békés menetet.

A melegfelvonulás résztvevőit nemcsak az amerikai színésznő, hanem egy közös nyilatkozatban 13 nagykövetség (ausztrál, kanadai, cseh, francia, német, holland, norvég, szlovén, dél-afrikai, spanyol, svéd, brit, amerikai) is támogatásáról biztosította. Támogatják e közösség jogát, hogy "békésen és törvényesen, együtt vonuljanak fel, hogy kifejezhessék vágyukat: szűnjön meg végre az a hallgatás, amely az őket érintő egyes kérdéseket körülveszi".