Ígérte, mégsem függesztette fel a terézvárosi csendrendeletet csütörtöki ülésén a VI. kerületi képviselő-testület, az indoklás szerint jogtechnikai okokból. Több órás vita volt a kérdésben, de a képviselők nem foglalkoztak azokkal a javaslatokkal, amelyeket az érintett szórakozóhelyek egy részét tömörítő Broadway Egyesület nyújtott be. A szervezet jogi képviselője szerint bizonytalan helyzet állt elő azzal, hogy az önkormányzat nem állta szavát - tudósít a Független Hírügynökség.

A csendrendelet szeptember 1-jén lépett hatályba Budapest VI. kerületében. Eszerint a terézvárosi szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva este tíz és reggel hat óra között - ha azonban beszerzik a szükséges engedélyeket, köztük a környékbeliek hozzájárulását, akkor a nyitva tartási idő meghosszabbítható éjjel egy óráig. Az üzletek, ha a lakók legalább kétharmada hozzájárul, akár reggel hatig is nyitva tarthatnak, de alkoholt - a korábban elfogadott szeszrendelet miatt - nem árusíthatnak éjjel. A szigorítás szállodákra és benzinkutakra nem vonatkozik.

A Broadway Egyesületnél nem tudnak arról, hogy valamelyik helyet megbírságolták vagy bezáratták volna eddig az új rendelet be nem tartása miatt. Ellenőrzés már az első éjszakán volt, és azóta is előfordul néha. Az önkormányzat korábban azt ígérte, hogy a hatályba lépésig, tehát szeptember elsejéig megoldást keresnek az ügyben, ez azonban nem történt meg. A második ígéret az volt, hogy legkésőbb szeptember 10-ig döntenek arról, hogy felfüggesztik a rendeletet, de ezt a csütörtöki ülésen nem tették meg - mondta az egyesület jogi képviselője.

Koltai András szerint még nem tudtak beszélni az önkormányzat vezetőivel, mivel a döntés után az ülés folytatódott, más témák is napirenden voltak. Hozzátette: úgy látják, mondvacsinált indok az, hogy jogtechnikai okokra hivatkozva mégsem függesztették fel a rendeletet. Az önkormányzat annyit ígért csak, hogy az október végi közgyűlésig még egyeztetnek a vendéglátósokkal az ügyben.

A Broadway Egyesület még az ülés előtt elküldte javaslatait a terézvárosi önkormányzatnak a lehetséges megoldásokról. Egyebek mellett azt vállalták volna a vendéglátósok, hogy vigyáznak a rendre, ha kell saját pénzükön fogadnak ehhez szakembereket, betartják a zajra és a nyitva tartási időre vonatkozó szabályokat, valamint forródrótot hoznak létre, amelyen a lakók bejelentést tehetnek a hangoskodókról. Koltai András szerint ezekkel egyelőre nem foglalkozott az önkormányzat.

A Broadway Egyesületnek 15 terézvárosi vendéglátóhely tagja, a szervezet becslései szerint 700-800 helyet érinthet hátrányosan a csendrendelet. Előzetes hatástanulmányuk szerint akár több száz munkahely is veszélybe kerülhet, ha a kerületi szórakozóhelyeknek a korábbinál jóval hamarabb zárniuk kell. (FH)