Gázálarccá átalakítható melltartóért, a teli és üres sörösüvegek ütéserősségi különbségének elemzéséért, tequilából készített gyémántért kaptak az idén anti-Nobel-díjat kutatók. A díjakat immár 19. alkalommal osztották ki az Egyesült Államokban, helyi idő szerint csütörtökön, az ünnepség mindig a Harvard Egyetemen zajlik. Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat. A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át.

A matematika díjat a zimbabwei központi bank vihette el: az infláció miatt 1 billió (zimbabwei) dolláros bankjegyet nyomtatott. Ugyanakkor a legszélesebb választékú a készpénzkínálata, mivel 1 centest is nyomat. Az állatorvosi citrom-Nobel annak a tudóspárnak jutott, amely kimutatta, hogy a névtelen tehenek kevesebbet tejelnek, mint azok a marhák, melyeknek nevük is van.

A béke-anti-Nobelt egy öt fős csapat kutatása kapta. Azt vizsgálták, mi jobb: ha teli sörösüveggel vágják fejbe az embert, vagy ha üressel. Az eredmény: jobb telivel kapni a sújtást, mert a palack hamar szétrobban. A kémiai díjazottak a tequilából gyémántot nyomó trió. Az orvosi egy olyan férfinak jutott, aki 60 éven azért tördelte bal keze csuklóját, hogy megtudja, hajlamosít-e az ilyen sérülés ízületi gyulladásra. A fizikai anti-Nobelt egy trió kapta, mely azt vizsgálta, miért nem borulnak fel a terhes nők.

A közegészségügyi díjat egy másik hármas, a melltartós gázálarcos trojka kapta. Ruhadarabjuk pillanatokon belül átalakítható arcmaszkká - kettő nyerhető belőle. A biológiai el nem ismerés szintén triónak jutott. Ők a pandamedvék székletének áldásos hatását tesztelték, megfigyelésük és méréseik szerint az ürülékben van egy olyan baktérium - is -, amely 90 százalékkal csökkenti a konyhai szemetet.

Az irodalmi anti-Nobelt az ír rendőrök kapták, amiért vagy félszázszor bírságolták meg a lengyel Vezetői Engedélyt. A tévedést az okozta, hogy a lengyel jogosítványokban a jobb felső sarokban virít a felirat: Vezetői Engedély = Pravo Jazdy. A rendőrök meg mindig azt hitték, ez a szabálysértő neve, az ír rendőrök pedig már-már fantomnak hitték a Pravo Jazdyt, aki állandóan változtatja a lakcímét.