Életnagyságú szobrot állíttat Johnny Depp amerikai filmszínésznek Szerbiában Emir Kusturica rendező és zenész saját építésű falujában, Drvengradban, Kustendorf nevű, saját fesztiváljának a színhelyén. A Macskajaj, Az élet egy csoda, a Cigányok ideje című filmek világszerte ismert rendezője a Blic című belgrádi napilapnak elmondta, hogy "Johnny Depp igen népszerű, elismert színész, komoly művész, és a barátom. Amikor meghallotta, hogy mit tervezek, csak mosolygott rajtam. Én viszont elképzelem, hogy a nők mennyire szeretni fogják ezt a dimenziót".

A Mokra Gora hegységben levő Kusturica-település - amelynek házai a népi építészet hagyományait követik - főterét Andrej Tarkovszkij orosz rendezőről nevezte el a szarajevói születésű, de Szerbiában élő művész, ide tervezi Johnny Depp életnagyságú szobrát, amely a Karib-tenger kalózai című filmben viselt jelmezében ábrázolná az amerikai filmsztárt. A szobrot Dragan Nikolic Baja készíti el, a művet a legközelebbi Kustendorf filmfesztiválon, 2010 januárjában leplezik le ünnepélyes keretek között. Kusturica privát fesztiváljának díszvendége Johnny Depp lesz és retrospektív vetítést is tartanak filmjeiből.

Emir Kusturica az Arizonai álmodozók című, 1993-ban bemutatott filmjének rendezésekor barátkozott össze a színésszel és most Pancho Villa mexikói forradalmárról szóló legújabb filmjében a főszerepre kérte föl Deppet, mellé pedig Salma Hayeket. Saját, jól bevált szerb színészcsapatából Miki Manojlovicot választotta. A Pancho Villa híres forradalmárról szóló filmhez Drvengradban föl kell építeni egy ezer négyzetméternél nagyobb stúdiót, ahol a következő év végén már forgatni akarják a film első részét.

Drvengradon kívül Kusturica forgatni fog Spanyolországban is. A belgrádi lap megemlíti, hogy a januári Kustendorf filmfesztiválra Johnny Depp mellett meghívást kapott Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező, A szakasz és a Született július 4-én című filmek alkotója. A filmen kívül Stone és Kusturica közös szerelme a zene, így Stone valószínűleg elmegy a No smoking együttes - amely Kusturica zenekara - koncertjére a filmfesztivál ideje alatt. A Kustendorf fesztivál korábbi díszvendégei között volt Nyikita Mihalkov orosz és Jim Jarmusch amerikai filmrendező. (FH)