Elindult világkörüli hajóútjára vasárnap egy 16 éves ausztrál lány, aki legfiatalabbként akarja egyedül körbehajózni a földet. Jessica Watson annak ellenére vágott neki a kalandnak, hogy a múlt hónapban egy próbaút során feltehetően elszundikált és összeütközött egy teherhajóval, amely jelentősen megrongálta hajóját. A 16 éves iskolás lány rózsaszínű Pink Lady elnevezésű hajójával helyi idő szerint reggel kilenckor futott ki a Sydney-i kikötőből. Útját - amely során sehol nem áll majd meg - nyolc hónaposra tervezi. A folyamatos navigálás mellett egyhuzamban legfeljebb 20 percnyi alvást engedélyez magának.

Jessica indulás előtt azt mondta, hogy 11 éves kora óta ez a kaland volt az álma, amit nem hajlandó feladni akkor sem, ha a múlt havi balesete miatt többen óvták az útnak indulástól. "Vannak, akiknek kétségei vannak az utammal kapcsolatban és igazuk van, mert ez egy nagy, félelmetes és feltehetően veszélyes vállalkozás, de én bízom magamban" - mondta a lány.

Watson két hetet töltött Sydney-ben a megfelelő szelekre várva. A tervek szerint az ausztrál kikötőből az egyenlítő felé hajózik, és északról kerüli meg Új Zélandot. Innen a veszélyes dél-amerikai Horn-fok felé veszi az irányt, majd az Atlanti-óceán déli vizein hajózva halad tovább a Jóreménység fokig. Ezután Afrikát megkerülve az Indiai-óceánt délen átszelve jut vissza Ausztráliába. A világot legfiatalabbként a brit Mike Perham hajózta körül 17 évesen. A fiatalember idén augusztusban ért célba, de különböző problémák miatt háromszor is kikötött útközben. Augusztusban egy 13 éves holland lánynak ugyanakkor a gyámhatóság tiltotta meg, hogy egyedül nekiinduljon. (FH)