Az amerikai hatóságok riasztották a svájciakat Roman Polanski zürichi őrizetbe vétele előtt. Ezt kedden közölte a BBC, amely az AP, amerikai hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy továbbra is homályos, miért éppen szeptember 26-án vették őrizetbe a francia-lengyel filmrendezőt, mivel a 76 éves Polanski korábban rendszeresen járt Svájcba. Polanski Franciaországból érkezett a zürichi filmfesztiválra, hogy átvegyen egy díjat, amikor őrizetbe vették.

A rendező ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután Los Angelesben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt filmes bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat, és az óta sem lépett az ország területére. A BBC úgy tudja, hogy az amerikai hatóságok a svájci szövetségi igazságügyi hivataltól kaptak "fülest" a filmrendező zürichi útjáról. Ezután riasztották a Los Angeles-i ügyészséget, amely letartóztatási parancsot adott ki, majd felkérték a svájciakat, hogy szerezzenek érvényt ennek, amit a zürüchi hatóságok meg is tettek - írja a Független Hírügynökség.

A BBC szerint egyelőre nem tudni, hogy miért pont egy hónappal ezelőtt vették őrizetbe Polanskit, amikor a rendező rendszeresen látogatott Svájcba, tehát korábban is őrizetbe vehették volna. Polanski egyébként elveszette fellebbezését, hogy óvadék ellenében szabadon engedjék. A BBC szerint már csak idő kérdése, hogy mikor adják ki az Egyesült Államoknak a rendezőt, akinek az egészségi állapota nem a legjobb.