Kilépett a szcientológiai egyházból Paul Haggis a Crash és a Millió dolláros baby Oscar-díjas filmese - derült ki egy internetes blogon hétfőn nyilvánosságra hozott levélből, amit a kanadai rendező és forgatókönyvíró a vallási szervezet szóvivőjének írt még augusztusban. A levél szerint Haggis nem ért egyet azzal, ahogy az egyház a homoszexuálisokkal bánik.

Haggis azt írja, hogy nem lehet tagja egy olyan szervezetnek, amely hagyja a melegek jogfosztását. A Crash Oscar-díjas rendezője és a Millió dolláros bébi szintén Oscarral jutalmazott forgatókönyvírója szerint tűrhetetlen, hogy az egyház nem határolódott el San Diego-i csoportjától, amely nyíltan támogatja a homoszexuálisok házasodását tiltó úgynevezett 8-as indítványt.

"Az, hogy az egyház vezetői nem hajlandóak elhatárolódni ezektől a bigottaktól, képmutatóktól és homofóboktól nem más, mint gyávaság" - írta Harris, aki 35 éven át volt tagja szcientológiai egyháznak. A vallási szervezet szóvivője, Tommy Davis - aki mellesleg a Végzetes vonzerő című filmben Michael Douglas partnerét alakító Anne Archer fia - válaszában tagadta, hogy elleneznék a homoszexualitást. "Pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor egy kisebbséget megfosztanak jogaitól. Mindig is kiálltunk a diszkrimináció ellen." - közölte Davis. A szcientológiai egyház, amelyet 1954-ben hoztak létre az Egyesült Államokban, ma több mint nyolcmillió tagot számlál világszerte. A vallás - amelynek módszereit számos bírálat éri - az életmód javítását ígéri a sci-fi író L. Ron Hubbard tanításai alapján.