Sokkos állapotba került az édesanya, amikor hazatelefonált a fia, közvetlenül azután, hogy eltemették a nyugat-ukrajnai Luckban. A telefon akkor csörrent meg, amikor a gyászoló család éppen a halotti torhoz készülődött. Az alig egy órával korábban örök nyugalomra helyezett elhunyt higgadtan közölte a rokonokkal, hogy egy szomszédos város kórházában gyógykezelik valamilyen jelentéktelen betegséggel, ezért nem tudott korábban jelentkezni. Az édesanyához ezután mentőt kellett hívni - adta hírül kedden a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap ukrajnai kiadása.

Az állandó munkahellyel nem rendelkező, italozó életmódot folytató férfi gyakran utazott el bejelentés nélkül otthonról különböző idénymunkákra, s olykor hosszú hetekig nem jelentkezett. A legutóbbi eltűnését követően a rendőrség jelezte a szülőknek, hogy megtalálták fiuk erősen oszlásnak indult holttestét, amelyet az ujjlenyomatai alapján azonosítottak. A lezárt koporsóban hazaszállított halottat a hétvégén temették el.

A fordulat a családon kívül a hatóságokat is váratlanul érte. Az ügyészség vizsgálatot indított a feltételezhető rendőri hanyagság miatt, s persze az is kérdés, hogy most akkor ki nyugszik a lucki köztemetőben. (FH)