Átadta az STX nevű építési vállalat a Royal Caribbean hajózási cégnek szerdán a világ legnagyobb és legdrágább tengerjáró hajóját a finnországi Turku kikötőjében szerdán. Az Oasis of the Seas (a Tengerek Oázisa) nevű hajó 900 millió euróba (csaknem 247,5 milliárd forint) került: 6360 utas és 2160 főnyi személyzet szállítására képes. 21 hatalmas úszómedence, egy kaszinó és egy szörfös hullámmedence is van rajta. A gyerekek számára épült egy aquapark és egy körhinta is. A 16 fedélzetes, 360 méter hosszú és 47 méter széles tengerjáró december 1-én indul el első útjára a floridai Fort Lauderdale-ből Haitira: a távolságot négy nap alatt teszi majd meg.

A Royal Caribbean illetékese szerint a gazdasági válság ellenére nincs panasz a foglalásokra, de még mindig van több kiadó hely a hajón. Remélik, nemcsak amerikai és európai utasaik lesznek, a főkén a Karib-szigetek körüli útjaikon.

Az "Oasis of the Seas" pénteken hajózik ki a finnországi Turku kikötőjéből és két hét alatt ér el a floridai Fort Lauderdale kikötőjébe, de ezen az úton még nem lesznek rajta vendégek. (FH)