Egy ausztrál diák kifejlesztette az első iPhone-vírust, amely a világszerte népszerű mobiltelefon háttérképét kicseréli a 80-as évek popsztárjának, Rick Astleynek a képére - számolt be róla hétfőn az ausztrál ABC köztelevízió.

A 21 éves, műszaki egyetemista Ashley Towns azt mondja: azért fejlesztette ki a vírust, hogy felhívja a figyelmet az iPhone biztonsági hiányosságaira. Hozzátette: az a vírus azoknak az embereknek a nemtörődömségét használja ki, akik nem cserélik ki jelszavukat. A Ikee (iki) nevű telefonvírus Rick Astley fotóját teszi ki háttérképként és még az "Ikee is never gonna give you up" felirat is megjelenik, amely egy utalás az énekes 1987-es világslágerére a "Never Gonna Give You Up"-ra.
A vírus alkotója azt is elmondta: csak azokon az iPhone-okon jelenhet meg Astley, amelyeket kikódoltak és olyan programok vannak rajta, amelyeket a gyártó Apple nem forgalmaz. A vírust egyébként néhány fájl kitörlésével meg lehet szüntetni és kárt sem okoz a telefonban. Via Független Hírügynökség