Annie Lennox skót származású énekesnő kapta az idei Peace Summit-díjat a Nobel-békedíjasok találkozóján Berlinben szerdán. A Eurythmics nyolcvanas évekbeli brit popduó énekese évek óta jótékonysági tevékenységekkel is foglalkozik. A kitüntetést elsősorban a Sing nevű, az AIDS-fertőzött nők és gyermekek képzéséért, emberi jogaiért és orvosi ellátásáért küzdő, 2007 óta működő kampányban végzett munkájáért érdemelte ki.

Lennox szerint elsősorban az afrikai anyákat kell kezelni, hogy megvédjék a gyermekeket az AIDS-től - különben a jövő generációi egyszerűen eltűnnek. Az énekesnő olyan szervezeteket támogat, mint az Amnesty International, a Greenpeace, az Oxfam és a Nelson Mandela Alapítvány. Lennox egyébként összekapcsolja zenei életét és a jótékonysági munkát is, a fogadásokon és gálákon ruhaköltemények helyett szívesebben jelenik meg provokatív feliratokkal (HIV Positive) ellátott pólókban, ezzel is felhívva a figyelmet a társadalmi problémára.

A korábbi években a Peace Summit-díjat Bono, a U2 brit zenekar énekese, Peter Gabriel zenész, George Clooney színész és Don Cheadle amerikai színész-filmproducer kapták. A Nobel-békedíjasok ezzel olyan, kulturális területeken alkotó személyiségeket tüntetnek ki, akik az emberi jogokért is dolgoznak szerte a világon. (MTI)