Kelet-Harlemben nyílik meg New York első teljesen dohányfüstmentes lakóépülete, amelynek közvetlen környezetében sem gyújthatnak majd rá a lakók - jelentette a CBS 2 televízió. A több mint 8 milliós nagyvárosban már számos nyilvános helyen betiltották a dohányzást, nem lehet cigarettázni sok étteremben és bárban, a taxikban és az irodaépületekben.

New York egymillió dohányosának egyre szűkebb tér jut, eddig mindenesetre lakásukban nyugodtan hódolhattak szenvedélyüknek. Friss statisztikák szerint azonban a nem dohányzók 57 százaléka erősen passzív dohányosnak számít: ha egy lakóépületben valaki rágyújt, minden bizonnyal más lakásokban is élvezni kénytelenek a füstöt. Sok házban emiatt már csak szigorúan nem dohányzó új lakókat fogadnak be.

Az első teljesen dohányfüstmentes - még építés alatt levő - lakóépület Kelet-Harlemben, a Lexington sugárút 1510 alatt lesz. A lakók még a ház körüli járdán sem füstölhetnek majd. A 298 lakásos modern épületet üzemeltető Kenbar Management vezetője elmondta, hogy maradéktalanul füstmentes környezetben való életmódot kínálnak. A lakóknak - akik jövő év elejétől költözhetnek be az akkorra elkészülő épületbe - írásban kell vállalniuk, hogy sem ők, sem vendégeik sehol nem fognak rágyújtani. Ha megszegik a tilalmat, az üzemeltető pert indíthat ellenük. A Zogby intézet nyári felmérése szerint a New Yorkban élők 58 százaléka a lakáspiac telítettsége ellenére hajlandó lenne többet fizetni egy valóban dohányfüstmentes lakásért. Via MTI.