Egy prostituáltak érdekeit védő dán szövetség ingyen szexet ajánlott fel a koppenhágai klímakonferencia résztvevőinek - közölte szombaton a szövetség egyik munkatársa. A szexmunkások így akarnak tiltakozni a koppenhágai önkormányzat prostituált-ellenes kampánya ellen. Dániában legális pénzért vásárolni szexet.

A december hetedikén kezdődő ENSZ klímakonferencia előtt a koppenhágai önkormányzat olyan képeslapokat osztott szét a város szállodáiban, amelyekben arra szólítják fel a városba érkezőket, hogy ne vásároljanak szexet. Ezen kívül leveleket küldtek a hotelek vezetőinek, arra kérve őket, hogy tegyenek lépéseket annak elérésére, hogy ne a szállodáikban találkozzanak a kuncsaftjaikkal a prostituáltak. A város akciója ellenlépésre késztette egy szexmunkásokat védő dán szövetség tagjait, akik válaszul bejelentették, hogy ingyen ajánlják fel szolgáltatásaikat a klímakonferenciára érkező delegáltaknak.

A szövetség egyik munkatársa, Susanna Möller az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzat képeslapjait felmutató embereknek nem kell majd fizetniük, ha előtte a szervezet weboldalán bejelentkeznek. Möller elmondta, hogy nem számítanak arra, hogy sok delegált élni fog az ingyen szolgáltatásokkal, és az akciót inkább tiltakozásnak szánják az őket ért diszkrimináció ellen.

Dániában nem tiltják a törvények, hogy valaki pénzzé tegye testét. A kéjnők jövedelmeiket bejelentik, és adót is fizetnek. A dán szociális minisztérium becslése szerint kevesebb mint hatezer prostituált dolgozik Dániában, nagy részük bordélyházakban, és masszázsszalonokban, amelyek többsége Koppenhágában található. (FH)