Ma délelőtt egyeztet a két országos kereskedelmi televízióval továbbra is kifogásolt kibeszélőshow-ikról a médiahatóság - adta hírül az MTI. A médiahatóság múlt szerdai határozata szerint "a jövőbeni önszabályozás lehetséges csírájaként üdvözli a két országos kereskedelmi televízió által aláírt etikai kódex létrejöttét".

Álláspontja szerint azonban az csak "kis részben tartalmaz olyan egyértelmű elemeket, amelyeket a médiahatóság a jogalkalmazás során figyelembe vehet", így a dokumentum "nem értékelhető a társszabályozás lehetséges alapjaként". Kifogásolják egyebek mellett, hogy a kódex "túl általános elveket fogalmaz meg, tág teret ad az értelmezési lehetőség számára, szemléletmódjában pedig az ORTT-határozatokban és -vizsgálatokban felvetett problémákra vetítve szűk metszetben reagál".

A médiahatóság a nyáron szabott ki 12-12 órás képernyő-elsötétítést a két országos kereskedelmi csatornára a kibeszélőshow-k miatt. A televíziók nem sokkal később bejelentették, hogy önszabályozás keretében igyekeznek kezelni a helyzetet. Az egyik ORTT-tag november végi közleményéből az derült ki: az azóta elkövetett kihágások miatt az RTL Klubra a műsorszolgáltatási jog 54 órás felfüggesztését, a TV2-re pedig 105 millió forint kiszabását javasolta a médiahatóság irodája.