Boszorkányságért ítélhetnek el egy kanadai nőt

2009.12.10. 21:12

Bíróság elé állítottak egy kanadai nőt, aki magát egy férfi meghalt hozzátartozójának kiadva próbált meg pénzt kicsikarni áldozatától. Kétrendbeli csalás mellett egy 1892-ben, a boszorkányság ellen hozott törvény alapján ítélhetik el.

A kanadai büntető törvénykönyv egy igen ritkán alkalmazott paragrafusa szerint bűncselekményt követ el, aki ál-boszorkányság segítségével próbál befolyásolni valakit. A kanadai rendőrség szerint Vishwantee Persaud éppen ezt tette, amikor egy férfi elhunyt nővérének bőrébe bújt. "Azt mondta neki, hogy a nővére szelleme visszatért és beleköltözött" - mondta az ügyet vizsgáló torontói nyomozó. A nő ezzel befolyásolni kezdte a férfit, akinek azt ígérte, hogy segít üzleti döntéseiben, ám közben több tízezer dollárt sikerült kicsalnia tőle mindenféle indokkal. A férfi csak akkor kezdte sejteni, hogy valami nem stimmel, amikor elbukta vállalkozásait, végül aztán értesítette a rendőrséget.

A hamis boszorkányság elleni törvényt 1892-ben iktatták be, és ugyan nem elég világos, "de még mindig benne van a könyvekben" és jelen esetben alkalmazható - mondta a nyomozó. A nő jelenleg előzetes letartóztatásban van. Csak a régi paragrafus alapján féléves börtönre, valamint kétezer kanadai dolláros (kb. 370 ezer forint) pénzbüntetésre számíthat, a kétrendbeli csalás vádja azonban tovább súlyosbíthatja az ítéletet. (FH)