Már a nagyközönség is megtekintheti a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb lakóit, a nemrég született három mókusmajmot. Az elmúlt öt hétben három anyaállat is világra hozott egy-egy életerős kölyköt. A kicsik még teljesen anyjukra vannak utalva, napjaikat annak hátára kapaszkodva, lovaglóülésben töltik.

A közönséges mókusmajmok (Saimiri sciureus) csapatának tagjai besegítenek az anyaállatnak a kölykökről való gondoskodásba. Ennek legfőbb oka az, hogy a 70-140 grammos újszülöttek meglehetősen nagyok a legfeljebb 750 grammos anyákhoz képest. Emiatt ennél a fajnál szinte sohasem fordul elő ikerellés, sőt még a normális ellés is gyakran annyira megterheli a nőstény mókusmajmok szervezetét, hogy az első napokban nem is tudnak a kölyökkel foglalkozni. A Budapesten élő három anyaállatnál szerencsére semmilyen probléma nem adódott, az apróságok gondtalanul, koruknak megfelelően cseperednek.

A  Dél-Amerikában őshonos mókusmajmok főként gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkoznak. Vemhességi idejük 152-172 nap, az utódok 3-5 évesen válnak ivaréretté. Akár a 21 éves kort is megérhetik. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a dél-amerikai állatokat bemutató állatház fűtött belső terében, a tapírok, vízidisznók, nagy marák és agutik szomszédságában lehet megcsodálni a fiatal és az idősebb mókusmajmokat. (MTI)