Vasárnap este véget ért az X Factor című, brit énekes tehetségkutató verseny idei, sorrendben hatodik szériája a brit ITV tévécsatornán: a versenyt a 18 éves Joe McElderry nyerte.

Vasárnap estére a 12 versenyzőből már csak ketten maradtak: McElderry-re azonban a nézők közül többen voksoltak, mint vetélytársára, a 25 éves Olly Murs-re. A nyertes 1 millió fontos (több mint 303 millió forintos) lemezszerződést kap és kislemeze, már a héten megjelenik, így nem kizárt, hogy McElderry vezeti majd a karácsonyi brit slágerlistát Miley Cyrus The Climb című dalának feldolgozásával. A vasárnapi döntőben az ITV közleménye szerint több mint 10 millióan voksoltak.

McElderry a végeredmény bejelentése után "alig jutott szóhoz, miután élete egyik legnagyobb élményén volt túl." A 18 éves brit tinédzserre a tévénézők 61,3 százaléka szavazott, míg Murs a voksok 38,7 százalékát kapta. A műsor fináléjában fellépett Leona Lewis, aki 2006-ban nyerte meg az X Factor-t és azóta világsztár lett. A döntőben elénekelte új karácsonyi dalát George Michael, de fellépett a tavaly győztes Alexandra Burke a JLS nevű fiúcsapattal és két dalt is elénekelt Sir Paul McCartney is.

Az X Factor ősszel mindvégig vezette a brit nézettségi listákat minden szombaton és vasárnap: számítások szerint az összesen 40 műsor 75 millió fontos reklámbevételt (több mint 22,7 milliárd forintos) hozott. A műsor internetes oldalának kattintás-számai után az össz-reklámbevétel elérheti a 100 millió fontot (30,2 milliárd forint) - írta a Független Hírügynökség.