Beperelte az amerikai böngészőóriást, a Google-t egy kínai írónő - közölte az ügyvédje hétfőn. Mian Mian, aki az alvilágban átélt szex, drog és alkohol élményeiről szóló történeteivel lett híres, a szerzői jogok megsértése miatt 61 ezer jüant, (17 millió forint) követel kártérítésként.

Az ügyvéd szerint Google engedély nélkül tett be részleteket az író könyveiből a böngésző vitatott webes könyvtárába. A per első tárgyalási napja várhatóan kedden lesz. A most 39 éves Mian Mian 2000-ben lett híres Candy című regényével, amelyben a dél-kínai Sehnzen prostituáltjainak, bűnözőinek és művészeinek világát írta meg. Az írónő szerint a Google harmadik regényét, az "Acid Lovers"-t is betette digitális könyvtárába.

Mian Mian könyveinek többsége tiltó listán van Kínában, a feketepiacon mégis kaphatóak. Külföldön, számos nyelven megjelentek művei. A kínai írók szerzői jogvédő szervezete szerint a Google több száz kínai szerző több ezer művét tette be webes könyvtárába már. Az angol nyelvű kínai lapnak, a Global Times-nak azt mondta a szervezet helyettes vezetője, hogy tárgyalnak a Google-lal, és reménykeltőek a megbeszélések."Először is azt akarjuk, hogy Google ismerje el a jogsértést és kérjen elnézést, aztán beszélhetünk a kompenzációról" - mondta Zsang Hong-bo.

A Google ellen más országokban, így az Egyesült Államokban és Németországban is felléptek írók. A cég tavaly megegyezett amerikai írók és kiadók képviselőivel, miután szerzői jogsértés miatt beperelték a Google-t 2005-ben. Az egyezségnek egyik pontjának megfelelően a böngészőóriás 125 millió dollárt fizet.