horoszkóp

Afrikai elefántok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

2009.12.29. 19:27
D ATI20091229001

Két fiatal afrikai elefántbika költözött a Nyíregyházi Állatpark új elefántházába; az Izraelből érkezett, négy év körüli állatokkal együtt immár hat elefánttal büszkélkedhet a szabolcsi megyeszékhely állatkertje, bár a jövevények egyike csak néhány hónapig marad.  A parkban jelenleg három nőstény ázsiai, valamint egy kétéves hím afrikai elefántborjú él, utóbbi augusztusban vesztette el édesanyját, a 14 évesen daganatos betegségben elpusztult Yokit.

Az árván maradt, Jumaane névre hallgató elefánt gondozói attól tartottak, hogy a veszteség komolyabban megviseli az állatot, ezért igyekeztek a lehető leghamarabb társat találni neki. Dajkatehenet nem sikerült számára szerezni, viszont kedden Izraelből érkezett hozzá két, vele közel azonos életkorú elefántbika - mondta el az MTI-nek Gajdos László, az állatpark igazgatója. Az elefántokat repülőgéppel előbb Ferihegyre, onnan kamionnal Nyíregyházára szállították, és daruval emelték be őket az elefántházba kis társuk mellé.

Az igazgató hozzátette: a körülbelül négyéves jövevényeknek egyelőre nincs nevük, egyikük pedig mindössze néhány hónapot tölt Nyíregyházán; megfigyelése után továbbutazik végleges otthonába, a Kanári-szigetekre.    Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán kilenc olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt; emellett itt található Magyarország legnagyobb elefántgyűjteménye. (MTI)