Februárban újra rajthoz áll versenyeken Dél-Afrika 800 méteres női futóvilágbajnoka - közölte a sportolónő edzője csütörtökön. Caster Semenya annak ellenére indul női versenyeken, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy valóban nő-e. Michael Seme közölte, hogy ha a dél-afrikai versenyeken jól szerepel tanítványa, akkor újra részt vesz majd nemzetközi viadalokon is. Az edző szerint a 19 éves Semenya az őt ért vádak ellenére sem gondolta azt soha, hogy abbahagyja az atlétikát.

A dél-afrikai sportolónő a tavalyi augusztusi világbajnokságon a teljes ismeretlenségből érkezve nyerte meg a 800 méteres síkfutást úgy, hogy több mint 2 és fél másodpercet vert a kenyai címvédőre. Feltűnően erős izomzata és eredményeinek hirtelen javulása miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a sportoló nemiségét tisztázó tesztet csináltatott, de ennek eredményét - a dél-afrikai kormány és a sportoló ügyvédjeinek egyezsége értelmében - nem hozták nyilvánosságra. Szeptemberben egyébként egy ausztrál lap azt írta, hogy a teszt bizonyosságot adott arról, hogy Semenya hermafrodita, pontosabban kívül nő, belül férfi. A vizsgálattól függetlenül a futó megtarthatta aranyérmét és a világbajnoki győzelemért járó pénzjutalmat is.

Ahhoz, hogy Semenya újra nemzetközi versenyeken induljon az IAAF engedélye kell. Dél-afrikai sajtóinformációk szerint erről már folynak is a tárgyalások a nemzetközi szövetséggel. Az IAAF szóvivője azonban ezt tagadta.(FH)