A svájci igazságügyi miniszter szerint akár egy évbe is beletelhet, mire kiderül: kiadja-e vagy sem az Egyesült Államoknak az alpesi ország a neves rendezőt Roman Polanskit.

Az Oscar-díjas filmes jelenleg svájci háziőrizetben van. Kiadatását azért kérte egy kaliforniai bíróság, mert 30 ével ezelőtt Polanski megerőszakolt egy akkor 13 éves lányt, majd elhagyta az országot. A lengyel származású, Franciaországban élő filmest azóta körözték az amerikaiak. A svájci hatóságok néhány héten belül dönthetnek arról, hogy eleget tesznek-e vagy sem a tengerentúli kérésnek.

"Ha a svájci igazságügyi tárca úgy dönt, kiadja Polanskit, akkor a filmes fellebbezhet a szövetségi büntetőbíróságon majd a szövetségi legfelsőbb bíróságon is"- mondta a tárcavezető. Eveline Widmer-Schlump hozzátette: ha a rendező él a fellebbezés lehetőségével, akkor az egész ügy kicsit tovább tarthat. "Nehéz megmondani pontosan mennyivel. De néhány hónaptól kezdve akár egy év is lehet a csúszás" - mondta a miniszter.

Polanskit tavaly szeptember végén vették őrizetbe Svájcban, amikor a zürichi filmfesztiválra érkezett. Amerika októberben kérvényezte kiadatását. Polanski december elejéig előzetesben volt, majd 4,5 millió frankos (830 millió forint) óvadék ellenében háziőrizetbe helyezték. A rendezőnek egy elegáns síközpontban van egy háza. A filmesnek elvették útlevelét, és elektromos nyomkövetőt kell viselnie.

Polanski és ügyvédei megpróbálták elérni, hogy ejtsék az évtizedes vádakat, majd amikor ez nem sikerült, akkor azt kérték, hogy távollétében ítélkezzenek felette. A kaliforniai bíróság ezt is elutasította. (FH)