Iszlamisták fenyegetése miatt visszavontak az indonéz mozikból egy menstruáló szellemről szóló horror-vígjátékot - közölték pénteken a film producerei. Egy nagyhatalmú indonéz iszlamista szervezet korábban felszólította tagjait, hogy támadják meg azokat a mozikat, amelyek műsorra tűzik "a muzulmánok morálját rontó" filmet."

A filmre adott elképesztő reakció miatt döntöttünk" a film visszavonása mellett - közölte a filmet készítő K2K nevű produkciós iroda egyik vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A cég szerint "még mindig feszült a helyzet" a Hantu Puncak Datang Bulan (Puncak menstruáló szelleme) című film miatt.

A film producerei elmondták, hogy jelentősen megvágták alkotásukat, mielőtt azt engedélyezte a muzulmán többségű ország cenzorhatósága. A horror-komédia egy olyan nőről szól, aki menstruálás közben halt meg, és utána bosszúálló szellemmé változott.

A film ellen az Iszlám Védők Frontja (FPI) nevű muzulmán szervezet indított kampányt, a horror-vígjáték betiltását követelve. Ezt azután kezdték, hogy a film több véres, és szexszel teli jelenete felkerült a YouTube videómegosztó oldalra. A nagy felháborodást kiváltó jelenetek a cenzúrázatlan változatból származtak, és azokat azóta már kivágták a filmből.

Az AFP szerint úgy tűnt, hogy a tiltakozó muzulmán hitszónokok, és fiatalok ezzel nincsenek tisztában. Az FPI egyik vezetője az AFP-nak nyilatkozva elismerte, hogy csak az interneten látható részleteket látta, és az alapján akarják betiltatni. A férfi közölte, hogy a szervezet tagjai meg fogják támadni azokat a mozikat, amelyek vetíteni merik "a morált rontó" filmet.

A K2K szóvivője elmondta, hogy jelenleg is próbálkoznak azzal, hogy bemutassák a cenzúrázott változatot az FPI tagjainak. "Várnunk kell, mert ez a szervezet nagyobb hatalom, mint a törvény" - közölte a szóvivő. A legmagasabb szintű indonéz muzulmán tanács nem tiltotta meg a muzulmánoknak, hogy megnézzék a filmet, csak eltanácsolta a híveket annak megnézésétől - írta a Független Hírügynökség.